Knekk & kna - men hvem gjør hva?

Du har vondt i ryggen, og får anbefalt fysioterapi. Men så har du en venn som iherdig anbefaler deg sin naprapat, og en kollega påstår at kiropraktoren hans er rene mirakelmannen. Hva gjør du?

Vi er helt avhengig av kropper som fungerer, og når det gjør vondt et sted, ønsker vi best mulig hjelp med én gang. Men det er ikke alltid så lett å vite hvor vi skal gå med hvilke plager, for profesjonene er mange. Vi har laget en liten oversikt som kanskje kan hjelpe deg litt på veien.

Behandlers kompetanse er ofte viktigere enn profesjon

Øvelser, rådgivning og manuelle metoder er behandlingsformer alle profesjonene kan bruke når de møter deg som pasient. Forskjellen ligger i hvor mye tid de fokuserer på disse tre elementene under behandlingen. De ulike profesjonene har ulik grunnutdanning, hvor man vektlegger disse tre behandlingsformene i forskjellig grad. Etter grunnutdanningen vil de ulike behandlerne få kompetanse på forskjellige kroppsdeler og plager, alt etter hva de interesserer seg for, og spesialiserer seg i. Hvis du har behov for fysikalsk behandling er det viktigst å vurdere hvilken kompetanse og erfaring behandleren har, og ikke nødvendigvis hvilken profesjon han eller hun tilhører. Under kan du lese mer om de ulike profesjonene, og hvordan de vektlegger de tre forskjellige behandlingsformene.  

mann i kontorlandskap
Artikkelen er skrevet i samarbeid med Ken M. Kantardjiev, fysioterapeut og nettverks- og kvalitetsansvarlig for fysikalsk behandling i Vertikal Helse. Foto: If / Marius Viken

Fysioterapi 

Fysioterapeutene har historisk sett hatt en aktiv tilnærming, som har vært grunnlaget for all fysioterapi. De vektlegger i størst grad øvelser du gjør både på timene hos behandler, men også på egen hånd mellom behandlingstimene. I tillegg følger ofte rådgivning, og noen ganger manuelle metoder, som er det fysioterapeuter bruker minst tid på. Målet er å kunne veilede deg til å håndtere plagene dine på egen hånd ved hjelp av øvelser, tilrettelegging og råd, slik at du kan utvikle, gjenvinne eller holde ved like funksjonsevnen.  

I Norge kreves det autorisasjon for å ha tittelen fysioterapeut. Fysioterapiutdanningen i Norge er en fireårig høyskoleutdanning som gir bachelorgrad. En fysioterapeut kan arbeide helt privat eller ha refusjonsavtale med Helfo. Det betyr at du som pasient betaler egenandel inntil frikortgrensen. 

Manuellterapi 

Manuellterapi er en videreutdanning innen fysioterapi. Manuellterapeuter benytter seg av manuelle teknikker i behandlingen som går ut over tradisjonell fysioterapi, og bruker flere av de samme verktøyene som kiropraktorer. Eksempler på teknikker som en manuellterapeut bruker er manipulasjon av ledd som har låst seg, strekkbehandling, massasje, tøyninger og avspenning. De vektlegger manuelle metoder i størst grad under behandlingen, etterfulgt av øvelser og til slutt rådgivning.  

Manuellterapeuter kan henvise til legespesialist og bildeundersøkelser (MR, CT, ultralyd eller røntgen), og har rett til å skrive ut sykmelding i inntil 12 uker.  

Kiropraktikk 

Kiropraktorer baserer behandlingen i stor grad på manuelle metoder, etterfulgt av rådgivning og til slutt øvelser. Det finnes ingen kiropraktorutdannelse i Norge, men man kan utdanne seg i flere andre land (eksempelvis Danmark og England), og få norsk autorisasjon etter ett års turnustjeneste. 

Kiropraktorer kan, på lik linje med manuellterapeuter, henvise til legespesialist og bildeundersøkelser, og har rett til å skrive ut sykmelding i inntil 12 uker. 

Osteopati 

Osteopatene vektlegger alle de tre behandlingsformene i relativt lik grad, men har i større grad enn de andre profesjonene fokus på hvordan psykiske og sosiale forhold i livet ditt kan påvirke deg og plagene dine. Osteopatutdanningen består av en treårig bachelorgrad, før man må ta en ettårig videreutdanning for å motta autorisasjon som osteopat.  

Naprapati 

Naprapater vektlegger på lik linje med kiropraktorer hovedsakelig manuelle metoder i sin behandling, men har, som osteopater, helhetstenkning som motto. De har dog ofte lengre konsultasjoner enn kiropraktorer. Det finnes ingen naprapatutdanning i Norge, men man kan utdanne seg i Sverige, Finland eller USA, og deretter søke norsk autorisasjon som naprapat.  

Trenger du hjelp med valg av behandler? 

Dersom du har helseforsikring med fysikalsk behandling inkludert, og har behov for behandling, men ikke vet helt hvilken behandler som er god på nettopp dine plager kan du ta kontakt med oss, så vil en av våre medisinske rådgivere hjelpe deg med å finne en egnet behandler. Husk at all behandling skal være forhåndsgodkjent for å bli dekket av helseforsikringen.  

Kilder: Store Norske Leksikon & Helsepersonelloven


Ønsker du å lese flere slike artikler? 
Vi sender ut vårt nyhetsbrev tre til fire ganger i året, med eksempler på helseforsikringen i bruk, informasjon om våre tjenester, og gode råd om hvordan du kan forebygge sykdom og skader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev