Alkovett i julen – Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Alkovett i julen – Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Desember er den måneden det omsettes mest alkohol i Norge. For mange barn betyr det at juletiden også har en vond og vanskelig side

Alkovett-organisasjonen Av-og-til har fått økende oppmerksomhet de siste årene, og har lykkes i å sette fokus på tabuene rundt folks drikkevaner på en positiv måte. 

– Vi opplever at det brede lag av folket hilser alkovett-arbeidet vårt velkommen, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud.

 

For mange er jula familiehøytid nummer én, hvor vi tar fri fra dietter og kostholdsråd, og unner oss utskeielser med søtsaker og god tradisjonsmat. Dette i seg selv er både hyggelig og positivt, men for flere enn vi tror er julen en svært krevende tid, forteller Eriksrud.

 

«Jula er som et forstørrelsesglass for følelsene våre. Det som er fint blir enda bedre, og det som er vanskelig kan oppleves enda tyngre.»

 

Eriksrud forteller at de ofte får henvendelser fra folk som vil fortelle om hvordan de i sin oppvekst opplevde mamma eller pappas drikking i jula.

 

– Det er et tankekors at mange av disse har vokst opp med foreldre som folk i lokalmiljøet ikke så på som alkoholikere eller problemdrikkere, men helt vanlige foreldre, sier Eriksrud.

 

alt

 

Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til forteller at nordmenn drikker alkohol ved stadig flere anledninger. Vi har tatt til oss det kontinentale drikkemønsteret med litt vin her og der, samtidig som vi har beholdt den norske fyllekulturen i helger og høytider

 

Barna er de vareste


Spesielt når vi er sammen med barn bør vi være bevisste på at «god stemning» ikke alltid er det samme for oss voksne som for barna. Når vi hever stemmen, er litt tettere på eller ler litt høyere, tenker vi kanskje at vi bare har det ekstra hyggelig. Men for barna kan dette oppleves ekkelt og ubehagelig. Det bør vi huske på i desember, når vi drikker ekstra mye alkohol.

 

«Barna kan oppleve voksnes drikking som problematisk lenge før vi selv gjør det».

 

– Alle barn er forskjellige, sier Eriksrud, og jeg tror ikke det finnes noe universelt svar på hvor ofte eller hvor mye det er greit å drikke foran barna i jula. Det vil variere ut fra hvor gammelt barnet er, og hvilke opplevelser barnet har med alkohol fra tidligere, sier hun og presiserer at det er en kjensgjerning at barn merker at vi voksne har drukket, før vi merker det selv og at mange barn synes denne forandringen er skummel.

 

Fem viktige tanker om alkovett i samvær med barn

 

1. Hva tåler barnet mitt?
– Jeg tenker det viktigeste rådet er at alle som skal feire jul sammen med barn og unge bør stille seg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt? Ingen barn skal få ubehagelige minner som følge av at mamma eller pappa drikker for mye.

 

2. Lytt til barna
– Hvert år gjør Ipsos en undersøkelse for Av-og-til blant norske barn. Der spør vi barna selv hvor mye alkohol de synes det er greit at voksne drikker når de er sammen med barn. Her ser vi at barn flest mener voksne bør droppe alkohol, eller drikke maks to glass når de er sammen med barn. Det tenker jeg er en fin pekepinn for oss voksne. Ingen barn liker å se foreldrene sine beruset.

 

3. Alltid én edru forelder
– Det er lurt å finne løsninger som gjør at både foreldre og barn får en fin høytid. Man kan for eksempel passe på at en av foreldrene til enhver tid er edru, eller bli enige om hvor mye vi skal drikke når vi er sammen med barna.

 

4. Snakk med barna om alkohol
– Jeg tror også det er lurt å snakke med barna våre om hvordan de opplever voksnes drikking. Spør dem gjerne om de synes det er greit at mamma eller pappa drikker alkohol, og eventuelt hvor mye. Still åpne spørsmål om hva de tenker om alkohol, og lytt til hva de føler og tenker. Husk at fulle foreldre ikke er på ønskelista til noen barn.

 

5. Våg å sette grenser
– Alkohol er tabubelagt, og kan nok oppleves vanskelig å snakke om. Men vi må tørre å ta denne praten, spesielt med dem du skal feire sammen med. Bli enige om hvordan dere tenker rundt alkoholbruk. Også må vi være ærlige på at noen juletradisjoner bør brytes. Har dere en onkel som «alltid» drikker for mye, bør vi si ifra i god tid før jula og si at det oppleves ubehagelig for barna når det blir for mye alkohol.


Elisabeth Hagen Eriksrud legger til at Av-og-til har flere råd for «den vanskelige samtalen» her.