Brystkreft - slik undersøker du deg selv

Brystkreft – slik undersøker du deg selv

Forekomsten av bryskreft øker hvert år, og er i dag dobbel så høy som på 50-tallet. Heldigivs har overlevelsesgraden økt, mye fordi vi er flinkere til å oppdage sykdommen tidlig.

alt

 

Av de over 3000 norske kvinnene som utvikler brystkreft hvert år, vil nesten 9 av 10 være i live fem år etter diagnosen. Rosa Sløyfe-aksjonen som arrangeres i oktober er et av tiltakene som har bidratt til å øke folks kjennskap til sykdommen og hvilke symptomer det er viktig å følge med på. Om du jevnlig ser og kjenner på brystene, blir du lettere oppmerksom på forandringer som kan tyde på brystkreft.

 

Slik er Kreftforeningens selvundersøkelses-oppskrift:

 

  • Still deg foran speilet i bar overkropp. Stå rett, og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem?
  • Strekk armene i været. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet?
  • Kjenn på brystene etter klumper. Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk strak hånd med flate fingre til å kjenne etter.
  • Undersøk hvert bryst «time for time».  Begynn på toppen (kl. 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg «time etter time» rundt hele brystet.
  • Ikke glem armhulene. Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule, og omvendt.

 

Endringer i brystene trenger ikke bety at du har kreft, men gå til legen straks du oppdager forandringer som ikke er normale for deg.

Mer om selvundersøkelse på kreftforeningen.no

Kan kreft forebygges?

Vi har aldri noen garanti mot å ikke utvikle kreft, men minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår. Verdens Helseorganisasjon (WHO) og International Agency for Research on Cancer (IARC) publiserer jevnlig sine best råd for å forebygge kreft:

  • Ikke røyk eller bruk noen annen form for tobakk
  • Sørg for å ha en sunn kroppsvekt
  • Ha en fysisk aktiv hverdag
  • Spis mer fullkorn, grønnsaker og frukt
  • Spis mindre bearbeidet kjøtt og mat med mye sukker og fett

Helseforsikring som dekker kreftbehandling

Har du helseforsikring hos Vertikal Helse dekkes offentlig godkjente immunterapibehandlinger om du får kreft. Du skal slippe å tenke på om du er prioritert og du behøver ikke bekymre deg for ventetider på behandling.

 

 

Aktiv
mot
kreft

HelleAanesen2.jpg

Aktiv mot kreft

Å bevege seg litt hver dag virker forebyggende mot kreft. Om kreftsykdommen rammer deg, stiller du sterkere mot den ved å være fysisk aktiv.


Les mer »

Helseforsikring


 

Unngå ventetid med Vertikal Helseforsikring

10 Dager

617 /kr pr. mnd

Garantert behandling/operasjon innen 10 virkedager

20 Dager

426 /kr pr. mnd

Garantert behandling/operasjon innen 20 virkedager