Hvor farlig kan flåttbitt være?

Hvor farlig kan flåttbitt være?

Skogflått finnes langs kysten fra Vest-Agder til Vestfold.  De aller fleste flåttbitt er helt ufarlige og krever ingen behandling.

 

alt

Det fins noen enkle tips for å unngå å få flåttbitt. Det er lurt å unngå bar hud i skog og mark, dekk til ankler og unngå singlet. Gå på stier istedenfor i kratt og høyt gress. Bruker du myggmidler er det vanskeligere for flåtten å feste seg. På kvelden er det lurt å inspisere huden og gjerne dusje så flått som ikke har festet seg, skylles bort.

alt

 

Har du fått et flåttbitt, anbefales det å fjerne flåtten så raskt som mulig. Fjerner du den innen 48 timer, er sannsynligheten for å bli smittet av noen sykdom svært liten. Det beste er å dra flåtten rett ut med neglene eller en pinsett. Det anbefales ikke å rotere den rundt eller smøre på fettstoffer som vaselin eller liknende, dette kan forsinke fjerningen av flåtten.

 

Husk å sjekke barna godt.

 

Er du usikker? Med helseforsikring fra Vertikal Helse har du tilgang til KRY – legetime på mobil. 

 

Borrelia

Ved 2 av 100 flåttbitt smittes personer med en sykdom som kalles Borreliose. Det er da overført en Borrelia-bakterie fra flåtten til personen som er blitt bitt. Det er kun 10-40% av flåtten som har denne bakterien i seg. Er du uheldig og blir smittet, vil du oftest se et rødt utslett rundt bittstedet. Utslettet kan se ut som en rød ring og det kommer til syne  2-30 dager etter at du er blitt bitt. Noen vil også oppleve generell sykdomsfølelse med feber, leddsmerter eller andre hudsymptomer. Når det utvikles et utslett eventuelt med slik symptomer i tillegg, kalles dette erythema migrans. Denne tilstanden skal behandles med antibiotika. Flåttbitt uten tegn til utslett er helt ufarlig og skal ikke behandles.

 

I under 5% vil slike symptomer utvikle seg videre til alvorlig sykdom, og bakterien kan da angripe sentralnervesystemet og muskel/skjelettapparatet.  Dersom man er veldig uheldig, kan man få hjernebetennelse – dette fins det vaksine mot. Den kalles TBE-vaksine og anbefales alle som oppholder seg i områder med mye flått. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksiner til folk som ferdes mye i skog og mark i Vest Agder, Aust Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

 

Husk at 98% av flåttbitt er helt ufarlige og ikke krever noen form for behandling!

 

God sommer og kos deg i naturen!

 

Medisinsk
hjelp

Helsetelefonen_2019_lowres.jpg

Døgnåpen helsetelefon

Med Helsetelefonen kan du komme i kontakt med en sykepleier til alle døgnets tider.


Les mer »
shutterstock_KRY_667x350.jpg

KRY – Legebesøk uten reisetid og venterom

Sommerferie – iskremidyll, lekende barn, lange kvelder og lukten av saltvann. Men så brister plutselig idyllen. Barnelatteren snur til gråt i løpet av et kjapt insektbitt eller en lei ørebetennelse, hva...


Les mer »
Ferie_bil_shutterstock_193310609.jpg

Slik holder du deg frisk i ferien

Ikke la sommeridyllen ødelegges av sykdomsplager som kunne vært unngått. Her er 7 gode råd til deg som vil nyte ferien ordentlig.


Les mer »