Ikke bruk høye hæler når du lager smultringer

Ikke bruk høye hæler når du lager smultringer

Desember er høytid for glede, gavmildhet og gode smaker. Men det er også tiden for stress som kan føre til små  altog store katastrofer. Er du forberedt?

Selv om vi ønsker oss hvit jul – så er den ofte speilblank mange steder, og av en eller annen grunn er veldig mange av oss alt for stolte til å bruke brodder.


Vi pynter oss med høye hæler, smaker på alt som er godt – og blir rett og slett så uforsiktige at legene på legevaktene rundt om i landet får hendene fulle.


- Det skjer hvert år, sier sjeflege på Volvat Medisinske Senter Christian W. Loennecken. Volvat har legevakt i Oslo, Bergen og Fredrikstad som er åpen for alle.


- Vår erfaring er at folk stresser mer i desember enn resten av året. Alt skal skje på en gang. Det er et kjør med gaver, tanter, onkler og middager, og det kan nesten bli for mye av det gode. Det er en grunn til at det aldri er så mange bilkollisjoner som på lille juleaften og julaften, sier sjeflegen.


Bedre føre var – enn trøbbel i julen

alt
Vi ba Christian W. Loennecken dele sin OBS-liste – og samtidig komme med sine beste råd, slik at vi unngår å repetere alle feilene fra i fjor.

 

1. Brannskader

De vanligste kildene til brannskader er telys, fakler, varme drikker og olje brukt i matlaging.


 

Behandling: Kjøl ned og kontakt lege dersom smerten vedvarer og området er hardt skadet. Ta smertestillende og legg på lindrende bandasje (vaselinekompresser) eller Brulidine krem. Husk at skaden er under utvikling i 24 timer. Besøk gjerne lege for kontroll etter et døgn, for vurdering av forbrenningsgraden. Valg av spesialbandasje avhenger nemlig av graden og skadens omfang.

 

Tips: Hold barna unna varme drikker. Har du inntatt alkohol, vis forsiktighet med varme kilder.

     

2. Håndleddsbrudd

Brudd i håndleddet er en vanlig skade etter fall inne eller ute på glattisen. Når vi faller, tar vi oss for med hendene i ren refleks, og håndleddet brekker lett. Det er ikke bare gamle folk som faller – håndleddsbrudd er det vanligste bruddet for alle aldersgrupper.


Behandling: Her må det gips til, så kom deg til legevakten om du mistenker brudd. Etter gipsing, anbefales det å holde hånden høyt. Ved store, ustabile skader kan operasjon være aktuelt.


Tips: Bruk gode sko og brodder når det det glatt. Bruk sunn fornuft. Ikke sett deg på sykkelen om du skled på isen da du var ute i postkassen for å hente avisen.

 

3. Forstuet ankel

Forstuet ankel gjør vondt. Den vanligste årsaken er en vridning av ankelen i forbindelse med diverse sportsaktiviteter - eller som følge av høye hæler på glatt føre.


Behandling: Legg deg ned med foten høyt hevet, med en ispose på. Kom deg til lege for røntgen om du mistenker brudd. Det kan være aktuelt å legge på en trykkbandasje. En forstuet ankel trenger hvile. Unngå belastende ankelaktivitet og bruk støtteskinne i denne perioden.


Tips: Bruk skotøy med god støtte. Har du en ustabil ankel fra før, bør du lære deg å tape opp ankelen for å bedre signalbanene mellom fot og hjernen. Du kan også bruke støtteskinne ved risikoaktivitet.

 

4. Hjernerystelse

Hjernerystelse er en vanlig skade i julen som følge av fall bakover på glatt føre, hektisk julebordaktivitet – og turer på skøytebanen. Symptomer på hjernerystelse er hodesmerte, kvalme og svimmelhet. Har du disse symptomene, oppsøk lege.  


Behandling: Ved hjernerystelse trenger hjernen ro i flere dager. Dette vil legen vurdere. Legen vil i så fall anbefale deg å unngå tv, pc, alkohol og fysisk aktivitet til symptomene er vekk.


Tips: Bruk hjelm på skøytebanen. Tenk deg om før du forlater hjemmet i glatte pensko til julebord. La sykkel stå hjemme på ekstremt glatte dager.


En onkel faller om 1. juledag. Hva gjør jeg?

Har du den minste mistanke om at er alvorlig, ring 113 for øyeblikkelig hjelp. Legg han i stabilt sideleie. Sjekk at han puster. Hvis ikke skal du starte hjerte – og lungeredning, mens du venter på ambulanse. Sørg for at han har frie luftveier. For å gi frie luftveier bøyes hodet bakover og haken løftes opp og fram. Hold hodet fast.

 

Les mer om førstehjelp og livreddende behandling her
 

Allergiske reaksjoner

En allergisk reaksjon betyr at kroppens immunsystem aktiveres, og dette kan skje for eksempel om en person som ikke vet at han har nøtteallergi, spiser nøtter.


Kroppens reaksjon på allergi kan i enkelte tilfeller være livstruende. Da kalles det et allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk. Symptomene kommer ofte raskt.


Den som er rammet kan begynne å klø, føle seg svimmel og dårlig. Hvis personen får alvorlige pusteproblemer, forsøk å sette han eller henne godt til rette - halvt oppreist. Hvis du vet hva reaksjonen kommer fra, forsøk å fjerne rester som eventuelt finnes i munnen.


Ring 113 og følg rådene du får.


Julen er høytid også for «vrangstrupen»

Fet mat, mye mat, alkohol, mengder av kaker – og dagevis med festlige lag øker sjansene for å sette fast mat i svelget. Har du samtidig en tett vinterforkjølelse hengende over deg, er risikoen enda større.


Om en rundt middagsbordet veiver med armene og signaliserer at noe sitter fast, be personen om å hoste for å sende det i retur. Dersom dette ikke fungerer, utfør fem kraftige ryggstøt midt mellom skulderbladene. Fungerer ikke dette heller, kan du forsøke bukstøt - også kjent som Heimlichs manøver.

 

YouTube kan de se hvordan man utfører Heimlich. 

 

Med ønske om en god og trygg jul!