Slik holder du deg frisk i julen

Slik holder du deg frisk i julen

Desember er høysesong for virussykdommer som influensa og omgangssyke. Heldigvis finnes det forholdsregler som øker sjansene for å holde seg frisk

alt

- Infeksjonssykdommene bekjempes på samme måte som ellers i året. God håndhygiene med grundig og hyppig håndvask. Host og nys skal i albuen, ikke utover julegjestene, sier Thorleif Jansen, medisinsk sjef i KRY.

 

Det er heller ikke for sent å ta influensavaksine.

 

- Vaksine er absolutt å anbefale, spesielt dersom du har en sykdom eller tilstand som er forbundet med økt risiko dersom du får influensa, råder Jansen.

God mat og dårlige mager


Stress, fet mat og levende lys er andre faktorer som kan gi helsemessige konsekvenser i før- og romjulstiden, mener Jansen.

 

- Det er ikke utenkelig at økt inntak av ribbe og annen fet julemat gjør at en del kjenner på sure oppstøt og «sur mage». I tillegg er man mer utsatt for gallestenssmerter om man har gallesten, det er fordi galleblæren skiller ut mer galle for å fordøye fet og kraftig mat, forklarer han.

 

- I tillegg drikker vi mer i julen, det gir økt risiko for rusmiddelrelaterte skader. Stearinlys og matlaging med fett og smult gjør at også brannfaren er større enn ellers. Om du har småbarn, må du huske at de synes det er spennende å putte ting som julepynt, lys og lignende i munnen.

alt

3 gode forholdsregler for julefeiringen


De aller, aller fleste julefeiringer går heldigvis smertefritt for seg. Med disse forholdsreglene i bakhodet er du ekstra godt forberedt:

 

  • Nyt god mat og drikke med måte, og med hensyn til omgivelsene dine.
  • Stress ned og gjør ting «godt nok». Stress øker risiko for både infeksjoner og skader.
  • Forsøk noenlunde å holde døgnrytmen du har til vanlig.
  • Fysisk aktivitet innimellom julekosen skal ikke undervurderes.

 

Reising og ferieavvikling gjør at det kan være vanskelig å få legehjelp på kort varsel i jula. Om det oppstår sykdom eller skader som ikke krever fysisk undersøkelse, kan KRY være løsningen.

 

- Da slipper du å bruke tid på bilkjøring og venterom. Om fastlegekontoret har stengt eller du er på reise med familien i jula, er det spesielt kjekt å ha en digital legevakt i KRY, avslutter Jansen.

 

KRY er kostnadsfri for deg som har helseforsikring fra Vertikal Helse 

 

 

Helseforsikringen leveres i samarbeid med If

  alt

 

 

Robert Speare.jpg

Når jula er noe du gruer deg til

En av fem nordmenn sier de har opplevd ensomhet og opplevelsen av det å føle seg utenfor i det som skal være årets fineste uke. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre?  


Les mer »