Aktuelt fra Vertikal Helse

Smerter uten navn – som stopper livet

Hva hadde du gjort om du som småbarnsforelder opplevde at et aktivt, innholdsrikt liv ble revet i stykker av brennende smerter? Jonas Ahlström prøvde alt.

38-åringen ser tilbake på de siste seks årene av livet sitt. Det er vanskelig å snakke om det. Dette er en historie om en småbarnspappa som hadde et helt liv foran seg. Han jobbet i utelivsbransjen, elsket livet, samboeren, barna sine, hjemmet på Kongsberg og helgene på snowboard.  

 

alt

 

 

I 2009 ble alt totalt forandret. Brennende smerter i leggene sendte ham inn i en endeløs løype av sykehusopphold og behandlinger. Og verst av alt: Ingen kunne gi smertene et navn.

 

- Det var helt uutholdelig! Jeg trodde en nerve var kommet i klem, og hadde et håp da nevrologene på Rikshospitalet startet undersøkelsene. De gjorde en stor innsats, men fant ingen forklaring, forteller Jonas Ahlström som ganske snart ble sengeliggende.

 

- Vi er laget for å kunne gå på to ben. Men bena mine fungerte rett og slett ikke. Jeg var totalt maktesløs, men jeg så på barna mine og nektet å gi opp.

 

Søkte hjelp hos de beste

I årene som fulgte jaktet Jonas Ahlström desperat på en forklaring på smertene som satt en total stopper for ham både i arbeidslivet og som familiefar.

 

Han ble utredet og forsøkt behandlet for Borrelia på samme sted som Lars Monsen. Han fikk både fysiologisk og psykologisk hjelp av håndballandslagets manuellterapeut og idrettsfysioterapeut Harald Markussen. Han har tilbrakt utallige dager og netter med utredning og behandlinger på Ullevål, Aker og Drammen sykehus - og på sykehuset i Kongsberg der fastlegens hans er tilknyttet.  

 

- Jeg hadde det rett og slett fryktelig. Det verste av alt var at jeg ikke hadde noen diagnose. Jeg kunne ikke forklare folk at jeg hadde ME, Borrelia eller kreft. Smertene var så intense, men de hadde ikke noe navn, og da blir det vanskelig for omverdenen å forstå, forteller Ahlström.

 

- Hadde det ikke vært for samboeren, barna og fastlegen min som virkelig forsøkte, så hadde jeg gitt opp. Alle andre gjorde jo nettopp det.

 

Cecilie prøvde da alle andre hadde gitt opp   alt

Møtet med Vertikal Helse og sykepleier Cecilie Dahl-Nielsen skjedde nesten ved en tilfeldighet. Jonas Ahlström hadde ingen dekkende helseforsikring, men gjennom tjenesten Second Opinion, startet Cecilie Dahl-Nielsen jakten på en løsning. Jakten er ikke over - men møtet med Dahl-Nielsen ble et vendepunkt.

 

- Vertikal Helse møtte meg på en annen måte enn jeg hadde opplevd noe annet sted. Jeg følte at jeg ble tatt på alvor. Hun snudde hver stein, og hadde det ikke vært for henne og Even Lærum hadde jeg aldri kommet til Redcord, forteller Ahlström.

 

Even Lærum er spesialist i muskel- og skjelettlidelser og leder av Vertikal Helses medisinske fagråd.

 

Redcord er en norsk kompetansebedrift utviklet av fysioterapeuter og fysikalske medisinere. Redcord har et samarbeid med Vertikal Helse. Behandlerne på Redcord arbeider etter en behandlings- og treningsform som kalles Neurac (nevromuskulær aktivering) som har dokumentert effekt på muskel- og skjelettplager. Hos Redcord møtte Jonas Ahlström, manuellterapeut Gitle Kirkesola.

 

- Redcord er den beste plassen jeg har vært på i alle disse årene. Gitle gjorde noe ingen andre hadde gjort. Han ga meg øvelser som avdekket at smertene egentlig ikke satt i leggene, men i setemusklaturen. Han kjente og klemte på meg – og fant noe han kalte noduler.

 

Veien videre gikk via Vertikal Helse til Oslofjordklinikken der Jonas Ahlström ble operert på høyre side. Klinikken trodde på Jonas, og våget å gjøre et inngrep som ingen hadde gjort før, basert på funnene fra Redcord.

 

Operasjonen var vellykket.

 

Jeg tenkte: Nå kan jeg leke med barna igjen!

Etter operasjonen var de brennende smertene borte på høyre side. Kun trykkfølelsen var igjen.

- De fjernet en klump på størrelse med en finger. Jeg tenkte: Nå er livet mitt reddet. Nå kan jeg sparke fotball med barna. Nå kan jeg kjøre snowboard. Nå kan jeg begynne å leve!

 

Dette var i juni 2015. I september skulle han operere venstresiden. Men her ble det dessverre kun funnet mange små fragmenter av noduler, og operasjonen ble en nedtur.

 

- Etter alt jeg har vært gjennom, har jeg nesten ikke forventninger til noe lenger, men dette knakk meg. Jeg hadde begynt å se for meg et normalt liv igjen.

 

Gir aldri opp – og nå er jeg ikke alene

Likevel. Livet er blitt bedre. Det som betyr mest for Jonas akkurat nå er at han kan stå opp med barna sine og være sammen med dem frem til de går på skolen. Deretter karrer han seg ned til treningssenteret.

 

- Jeg klarer i det minste å holde meg i form nå, og det er godt å vite at jeg fremdeles har Vertikal Helse ved min side. Jeg snakker ofte med Cecilie, og hun er helt unik. Hun er ydmyk og kompetent – og så engasjert at jeg blir rørt. Jeg kan ikke få takket henne nok, sier Jonas Ahlström.

 

Han må fremdeles leve med store smerter, men nå kommer han seg ut av døra og kan treffe folk. Og tanken på den første vellykkede operasjonen, holder liv i håpet.

 

- Vertikal Helse har ikke løst problemene mine, men de har heller ikke gitt opp. De søker hele tiden etter nye muligheter.

Den siste e-posten fra sykepleieren hos Vertikal Helse, gjorde at han nok en gang kunne skimte et lys i tunnelen.

- Hennes far var sendt til en nevropati-spesialist i Nord-Norge. Da hun hørte om resultatene derfra, ville hun søke meg dit. Det offentlige helsevesenet har halshugget meg. Cecilie tenker på meg også på fritiden. Hun gir ikke opp – og derfor gjør ikke jeg det heller.