Sommeren er høytid for drukningsulykker

Sommeren er høytid for drukningsulykker

Kjenn igjen de ulike formene for drukning – og lær deg hva du må gjøre om ulykken inntreffer.

alt

Det dør ca. 100 personer i Norge hvert år på grunn av drukningsulykker, og sommeren er høysesong. Vanligste årsaken er fall fra brygge, bade- og båtulykker, ifølge tall fra Redningsselskapet. 

 

Sommeren er tid for bading, båtturer, sand og svaberg. Vi fyller batteriene og koser oss i vannet. Stort sett uten uhell, men noen ganger kan ulykker skje og fare for drukning.

 

Drukning ser nesten aldri like dramatisk ut som på film og vanskelig å forstå hva som skjer. Vi snakker ofte om ulike situasjoner:

 

  • Stille drukning. Dette er vanskelig å oppdage fordi det ser ut som personen i vannet har full kontroll. Personen bruker all energi på å puste, og det kommer ikke en lyd. I løpet av 20-60 sekunder begynner personen å synke. Ofte kan man stå noen få meter unna, uten å oppdage at noe har skjedd før han eller hun er borte.

 

  • Sekundær drukning. Dersom personen har vært under vann og «pustet inn» vann kan han/hun faktisk drukne flere timer senere – selv om personen virket helt frisk da han/hun kom opp av vannet. Dette skjer når væske siver ut i lungeblærene, og kan være en risikofaktor i 24 timer etter en drukningshendelse. Om personen føler seg kvalm, uvel eller slapp i etterkant av en slik hendelse, kan det være tegn på at kroppen har problemer med oksygentransporten. Da bør du ta med vedkommende til lege snarest mulig. Vær spesielt oppmersom på dette når det gjelder barn.

 

  • Tørrdrukning. Dette forveksles ofte med sekundær drukning, men er ikke det samme. Tørrdrukning er en type drukning der luftveiene lukker seg når man kommer under vann. Det er en krampetrekning i svelget som gjør at strupelokket lukker luftrøret, og personen får verken luft eller vann i lungene.

 

Horisontalt ut av vannet

Det er flere faktorer som avgjør utfallet av en drukningsulykke:

 

  • Vannets temperatur
  • Om personen har nakkeskader eller andre fysiske skader
  • Alkohol eller ruspåvirkning som gir nedsatt koordinasjon og reaksjonsevne

 

Det aller viktigste er allikevel hvor lenge personen har ligget i vannet. Få personen ut av vannet så fort som mulig, og om du klarer det: Løft den druknede/nesten druknede ut av vannet i horisontalt leie, eventuelt med hodet lavere enn brystet.

 

Dette forhindrer at væske kommer ned i lungene om personen kaster opp, og forebygger at sirkulasjonen bryter sammen på grunn av endrede trykkforhold.

 

Slik gir du førstehjelp ved drukning

Måten drukning skjer på, og om det gjelder saltvann eller ferskvann, har ingen praktisk betydning. Det er tilstanden til personen som avgjør hva du skal gjøre:

 

Sterkt nedkjølt person (våken)

1. Ta av vått tøy og skift til tørre og varme klær eller ulltepper

2. Søk ly for nedbør og vind

3. Drikk varm og gjerne sukkerholdig drikke

 

Bevisstløs person som puster og har puls

1. Ta av våte klær og bre rundt med varme ulltepper/varme klær

2. Legg pasienten i stabilt sideleie

3. Tilkall hjelp - nødnummer 113

4. Ikke forlat personen, pass på at pust og puls er bra

 

Bevisstløs person uten pust og puls

1. Tilkall hjelp - ring 113

2. Fjern klær fra brystkasse

3. Start hjerte-lunge-redning

  • Sjekk at det er frie luftveier. Ikke forsøk å fjerne sjøvann fra luftveiene, det krever et sug. Tang og annet materiale fjernes med fingrene
  • Deretter 5 innblåsninger
  • Hjertekompresjon med frekvens 100/min dersom personen ikke reagerer på innblåsningene
  • Fortsett med 30 trykk mot brystet, 2 innblåsninger osv

 

Prognose:

Det er god sjans for å overleve når hjertefunksjonen kommer raskt i gang etter ulykken. Noen vil ha behov for behandling ved sykehus pga lungekomplikasjoner.

 

Hvis personen fortsatt har hjertestans ved ankomst til sykehus, vil det være liten sjanse for å overleve uten hjerneskade.

 

Tiltak du kan gjøre som enkeltperson:
Lær mer om hvordan du opptrer når du ferdes ved, på eller i vann. Bevisstgjøring av hva du som enkeltperson kan gjøre når oppdager personer som ligger urølig i vann er viktig. Lær mer om førstehjelp ved å trykke på linken under.

 

 

Kilde: redningsselskapet.no, nhi.no, sml.snl.no, førstehjelp.no

 

Bestill førstehjelpsputen!

Førstehjelpspute inkludert brannbandasje – alt du trenger til de små skadene

 

NÅ: kr 249,-

Aktuelle
saker

smart_å_ha_i_toalettmappen.jpg

Tips til førstehjelpsutstyr i toalettmappen

Sommeren kan enten smake av jordbær og lange dagers kjærtegn, eller den kan ende med gnagsår, skrubbsår og utslett. Dette bør du ha med i toalettmappen i ferien.  


Les mer »