Hvite tenner

Slik får du hvite tenner

Alle vil vi ha hvite tenner og et pent smil. Må vi betale for tannbleking, eller funker det faktisk med bakepulver?

Vi tok en prat med tannlege Martine Gladtvet altom vår tannlige forfengelighet og om hemmelighetene bak leppene. Er det egentlig slik at hvite tenner betyr sunne tenner?


Før vi går til sannheten om hemmelighetene, så tar vi de tipsene vi aller helst vil ha.


Tannlegens beste tips for hvite tenner

• Munnskyllevann mot dårlig ånde, for eksempel Listerine, kan gi misfarge og flekker på tennene. Dropp sterkt munnskyllevann, puss tennene morgen og kveld og bruk gjerne fluorskyll.


• Vær oppmerksom på matvarer som misfarger tennene, for eksempel rødvin, kaffe, enkelte typer te og selvfølgelig tobakk. Tennene har en biofilm som tiltrekker seg plakk og bakterier som kan gi misfarging.


• Unngå for mye kullsyreholdig drikke. Brus, både med og uten sukker, sliter på emaljen.


• Tenk deg om når du drikker. Det er nemlig mange måter å drikke på. Drikker du rett fra en flaske, sett den aldri rett mot tennene. Bruk gjerne sugerør – da unngår du alle problemene.


• Gi barna fluor-tabletter. Bruk fluortannkrem som voksen. Gode vaner hjelper deg å holde tennene sterke gjennom hele livet.


• Vil du bleke tennene, gå til en tannlege som ikke er opptatt av å selge deg et produkt, men som kan gi deg råd. Folk er forskjellige – behovene er ulike. Hør på tannlegen fremfor Google.


Martine Gladtvet har fulgt en studie av blekeprodukter og slår fast at mange hjemme-bleke-produkter kjøpt på nett og i butikk, ikke er godkjente. De kan være skadelige, gi ising i tennene og mange virker rett og slett ikke.


- Bleking i tannlegestolen vil jeg heller ikke anbefale. Dette er sjokkbleking av tennene som tørker ut emaljen. Vil du bleke, bruker du spesialtilpassede blekeskinner med gelé, om natten. Du kjøper dette hos tannlegen etter en lovpålagt røntgen. Skinnene er en engangsinvestering, forteller tannlegen.


Martine Gladtvet minner om at hvite tenner også handler om arv og genetikk. Noen har naturlig hvitere tenner enn andre, andre er predisponert for gulere tenner. Slik er naturen. Vi er forskjellige også når det kommer til tenner.


Hva med alle kjerringrådene? Fungerer bakepulver?

Nettet er fullt av kjerringråd: Puss med bakepulver eller kokosolje, spis jordbær, eple, blomkål, selleri og gulrøtter. Noen hevder til og med at det går an å bruke Jif.


- Jeg har hørt at bakepulver kan fungere, men det er ikke det lureste du kan finne på. Jeg tror ikke kokos i seg selv gir hvite tenner, men det kan gi en polish. Noen studier viser dessuten at kokos kan bekjempe bakterier som forårsaker tannråte, sier tannlegen.


Hun har mindre tro på å spise seg til hvite tenner.
- Eple er surt. Jeg vil heller si at om du drikker eplejuice eller spiser eple - skyll med vann før du pusser. Spis gjerne blomkål, selleri og gulrøtter - men jeg tviler på at det gir hvitere tenner.


Trenger vi tannforsikring?

- Ja. Tannforsikring er genialt av to grunner. For det første hjelper den deg med vedlikeholdet. Forsikringen krever at du går til tannlegen for kontroll én gang i året. Du gjør en avtale med deg selv om å ta vare på deg selv. For det andre, får du dekket alle dine tannbehandlinger, ned til minste hull.


Tannlegen sammenlikner tannforsikring med forsikring og EU-kontroll av bilen.  


Du må kontrollere bilen din for å få en godkjenning og fikse det som må fikses. Deretter har du forsikringen som hjelper deg om noe skulle skje.


- Mange dropper å gå jevnlig til tannlegen fordi de synes det er dyrt. Men det er mye dyrere å reparere. En kontroll i året koster deg 500 – 1000 kroner. Akutt behandling kan bli kjempedyrt. Det blir fort komplisert, og regningen kan ende opp på mange tusen kroner, sier tannlegen.  


- De fleste har ingen problemer med å bruke penger på hud, hår og negler … Dette er deler av kroppen som ikke er på langt nær like viktige som tennene dine.


Klar for å inngå en avtale med deg selv? Bestill Tannforsikring


Er hvite tenner det samme som sunne tenner?

- Nei. Jeg har møtt stilige damer i 40-årene, med flott hår og pen hud og kritthvite tenner – men med totalhavari i munnen, forteller Gladtvet.
80 % av hennes pasienter vet ikke selv at de har hull når de oppsøker tannlegen.


- Mye viktigere enn hvite tenner er et sunt og friskt tannkjøtt. Gå til tannlegen én gang i året, og ta vare på det som er bak smilet ditt, oppfordrer tannlegen og forklarer at sunnhet i munnen har mye å si for resten av kroppen også.


Gladtvet forteller om en studie der forskere i 30 år har sammenliknet en gruppe som går jevnlig til tannlegen mot en gruppe som ikke gjøre det.
- Resultatene er ganske oppsiktsvekkende i sammenheng med folkehelsen. Den viser at de som har gått jevnlig til tannlege og renset tennene, har betydelig mindre sjanser for hjerte- og karsykdommer.

 

Les mer om sammenhengen tenner – hjerte og karsykdommer

 

 

Relaterte
saker

shutterstock_172016045.jpg

Fakta om tenner

«Du skal ha tennene dine hele livet» sier vi til seksåringen. Men hva kan vi egentlig om tannhelse? Her er 10 ting du bør vite om.


Les mer »
shutterstock_155611865.jpg

Tannforsikring

Ingen av oss liker vel egentlig å gå til tannlegen. Samtidig er det ikke bare Jens som kan få store problemer med Karius og Baktus. Og er du uheldig nok, kan kostnadene knyttet til en tannsykdom bli store....


Les mer »